Nortura, jeden z największych norweskich producentów jajek i mięsa, wypłacił odszkodowania ponad 3700 klientom, którzy kupili jajka zawierające zbyt wysoki poziom witaminy D. Skala problemu okazała się ogromna – z rynku wycofano łącznie ponad 670 ton produktów.
Błąd w paszy i jego konsekwencje
Problem wykryto na początku lutego, gdy okazało się, że pasza dla kur niosek zawierała nadmierne ilości witaminy D. Konsekwencje tej pomyłki były dramatyczne nie tylko dla konsumentów, ale również dla samych zwierząt – firma musiała uśpić około 60 000 kur.
“Wszyscy klienci, którzy się z nami skontaktowali, otrzymali zwrot pieniędzy za zakupione jajka” – poinformował rzecznik prasowy Nortury, John Trygve Tollefsen, w rozmowie z gazetą Dagsavisen.
Szybka reakcja producenta
MOTTY. WIĘKSZA SZANSA NA KREDYT
Firma natychmiast po wykryciu problemu poinformowała konsumentów o konieczności wyrzucenia lub zwrócenia zakupionych jajek. Klienci zostali też poproszeni o kontakt w sprawie rekompensat.
Eksperci podkreślają, że choć nadmiar witaminy D w diecie może być niebezpieczny dla zdrowia, to krótkotrwałe spożycie produktów o podwyższonej zawartości tego składnika rzadko prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Nortura zapewnia, że wprowadziła dodatkowe procedury kontrolne, które mają zapobiec podobnym incydentom w przyszłości. Szacuje się, że całkowity koszt akcji wycofania produktów, wypłaty rekompensat i strat produkcyjnych może przekroczyć kilkadziesiąt milionów koron norweskich.
Źródło: Dagsavisen