0.4 C
Oslo
sobota, 2 kwietnia, 2022

Julebord – świąteczna integracja pracowników w Norwegii

Zaczął się grudzień, czyli czas, w którym norwescy pracodawcy najczęściej organizują dla pracowników świąteczną imprezę. 

Czym jest Julebord?

Jeśli przyjeżdżasz do pracy w Norwegii, to prawdopodobnie w okolicach grudnia otrzymasz zaproszenie na Julebord, czyli spotkanie, na którym możesz lepiej poznać swoich znajomych z pracy oraz zjeść przygotowane potrawy i wypić coś mocniejszego. 

Pracodawca może zorganizować Julebord w samym miejscu pracy i skorzystać z cateringu albo wynająć w tym celu restaurację. Wszystko zależy od tego, ile chce przeznaczyć pieniędzy na świąteczną imprezę. 

Co można zjeść i wypić na Julebord?

Na spotkaniu serwowane są najczęściej norweskie potrawy świąteczne. Na przykład ribbe (boczek), medisterkaker (klopsiki), pinnekjøtt (żeberka) albo julepølser (kiełbaski). W ostatnich latach coraz częściej pojawiają się również dania wegetariańskie i wegańskie. Popularne są też dobrze znane fast-foody. 

Na Julebord zwykle nie brakuje alkoholu. Uczestnicy piją szczególnie świąteczne piwo Juleøl, bardzo popularne w Norwegii na takie spotkania. 

Jak się ubrać na Julebord?

Na takie spotkanie powinno się założyć coś eleganckiego. Dobrym pomysłem jest też jakiś świąteczny akcent, np. czapka Mikołaja czy sweter nawiązujący do Bożego Narodzenia. Ci, którzy przyjdą w zwykłych dżinsach i koszulce, mogą być źle postrzegani.

Czy udział w Julebord jest obowiązkowy? Nie, ale jest to jedna z lepszych okazji, aby bliżej poznać ludzi, z którymi się pracuje oraz zrozumieć tradycję i kulturę Norwegów.

- Polecamy -