środa, 9 października, 2024

Norweska restauracja pod wodą

W wysuniętej na południe Norwegii gminie Lindesnes można znaleźć prawdziwy unikat wśród restauracji. Mowa o lokalu „Under”, z którego możemy podziwiać podwodne głębiny Morza Północnego.

Prawie 6 metrów pod wodą

Lokal, którego otwarcie nastąpiło w 2019 roku, oferuje odwiedzającym posiłek w jadalni, która znajduje się dokładnie 5,5 metra w głąb morskiej głębiny. To pierwsza tego typu restauracja w całej Europie i największy podwodny lokal gastronomiczny na świecie.

Ściany sali, w której mają okazję znaleźć się goście, są od góry do dołu przeszklone, dzięki czemu odwiedzający mogą podziwiać florę i faunę głębin oraz obcować z morską biologią.

Architektoniczna perełka

Cała konstrukcja została stworzona w taki sposób, aby wytrzymać ciągły napór wody oraz korozję. Wykorzystano w tym celu betonowe elementy, które umiejscowiono zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lokalu. Kontrastująca z ich chłodem drewniana ściana, ociepla wnętrze przepełnione refleksami bijącymi od morskich wód.

Budynek jest połowicznie zanurzony w wodzie. Całą konstrukcję zaprojektowano w taki sposób, aby z czasem doszło do jej integracji ze środowiskiem. Stanie się tak dzięki szorstkości betonu, który posłuży za naturalne siedlisko dla wodorostów, tworząc swego rodzaju rafę.

- reklama -

MOTTY. WIĘKSZA SZANSA NA KREDYT

Wysyłamy Twój wniosek kredytowy do 20 banków, które następnie konkurują ze sobą, aby zaoferować Ci najlepszą ofertę pożyczki. Pozwól nam wykonać całą pracę! Zaoszczędź czas i pieniądze. Zawnioskuj o kredyt gotówkowy lub refinansowy u nas.
Ile chcesz pożyczyć?
,-
Wybierz okres spłaty
lat
Wyślij wniosek
Låner du 100 000 kr over 5 år, koster det 37 120 kroner hvis den effektive renten er 14,15 %.
Det vil si at det totale lånebeløpet
for disse 5 årene er 137 120 kroner. Hvilken rente du får, gjenstår å se. Nominell rente varierer fra 6 % til 23 %.

Całe przedsięwzięcie ma na celu nie tylko zapewnienie gościom restauracji niezapomnianych wrażeń wizualnych i smakowych, ale także rozpoczęcie badań naukowych nad fauną oraz florą, okalającą „Under”.

Okno na morze i morskie potrawy

Restauracja postawiła na wykorzystanie w swoich potrawach skarbów morza. Znajdziemy na talerzach różnorodne owoce morza w tym homary, kraby i małże. 

Właściciele lokalu zapewniają, że wszystkie składniki ich potraw są wyłącznie świeże i pochodzą od lokalnych dostawców. Dla miłośników produktów niepochodzących z morskich głębin karta także przewidziała interesujące opcje m.in. grzyby oraz baraninę. 

Jakość serwowanych potraw potwierdziła również przyznana restauracji w 2020 roku gwiazdka Michelin.

- reklama -
- Polecamy -