W wysuniętej na południe Norwegii gminie Lindesnes można znaleźć prawdziwy unikat wśród restauracji. Mowa o lokalu „Under”, z którego możemy podziwiać podwodne głębiny Morza Północnego.
Prawie 6 metrów pod wodą
Lokal, którego otwarcie nastąpiło w 2019 roku, oferuje odwiedzającym posiłek w jadalni, która znajduje się dokładnie 5,5 metra w głąb morskiej głębiny. To pierwsza tego typu restauracja w całej Europie i największy podwodny lokal gastronomiczny na świecie.
Ściany sali, w której mają okazję znaleźć się goście, są od góry do dołu przeszklone, dzięki czemu odwiedzający mogą podziwiać florę i faunę głębin oraz obcować z morską biologią.
Architektoniczna perełka
Cała konstrukcja została stworzona w taki sposób, aby wytrzymać ciągły napór wody oraz korozję. Wykorzystano w tym celu betonowe elementy, które umiejscowiono zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lokalu. Kontrastująca z ich chłodem drewniana ściana, ociepla wnętrze przepełnione refleksami bijącymi od morskich wód.
Budynek jest połowicznie zanurzony w wodzie. Całą konstrukcję zaprojektowano w taki sposób, aby z czasem doszło do jej integracji ze środowiskiem. Stanie się tak dzięki szorstkości betonu, który posłuży za naturalne siedlisko dla wodorostów, tworząc swego rodzaju rafę.
MOTTY. WIĘKSZA SZANSA NA KREDYT
Całe przedsięwzięcie ma na celu nie tylko zapewnienie gościom restauracji niezapomnianych wrażeń wizualnych i smakowych, ale także rozpoczęcie badań naukowych nad fauną oraz florą, okalającą „Under”.
Okno na morze i morskie potrawy
Restauracja postawiła na wykorzystanie w swoich potrawach skarbów morza. Znajdziemy na talerzach różnorodne owoce morza w tym homary, kraby i małże.
Właściciele lokalu zapewniają, że wszystkie składniki ich potraw są wyłącznie świeże i pochodzą od lokalnych dostawców. Dla miłośników produktów niepochodzących z morskich głębin karta także przewidziała interesujące opcje m.in. grzyby oraz baraninę.
Jakość serwowanych potraw potwierdziła również przyznana restauracji w 2020 roku gwiazdka Michelin.