piątek, 8 listopada, 2024

Dzieci w Norwegii rozchorowały się po wypiciu surowego mleka

Jak donosi FSN, prawie 20 dzieci zachorowało w wyniku spożycia niepasteryzowanego mleka. Sytuacja miała miejsce podczas wycieczki do gospodarstwa mlecznego. Wśród chorych znalazły się głównie dzieci w wieku od 3 do 5 lat.

Szczepy bakterii i pasożyty

Do sytuacji doszło w gospodarstwie mlecznym położonym w Viken, we wschodniej Norwegii. 17 dzieci rozchorowało się po tym, gdy dano im do wypicia, surowe, niepasteryzowane mleko, prosto od krowy. Większość z dzieci miała 3-5 lat.

Według służby zdrowia u większości małych pacjentów wykryto bakterię Campylobacter, powodującą m.in. biegunkę, gorączkę oraz skurcze żołądka. Kilkoro dzieci zostało także zakażonych pasożytem Cryptosporidium, który atakuje układ pokarmowy. Prawdopodobnie nastąpiło to wskutek ich kontaktu ze zwierzętami. 

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet) dokładnie przebadał próbkę mleka, którą pobrano ze zbiornika, znajdującego się we wspomnianym gospodarstwie. Badania potwierdziły obecność szczepu Campylobacter.

Dokonano również porównania szczepów bezpośrednio pochodzących ze zbiornika do tych, które wykryte zostały w organizmach dzieci. Badanie wykazało, że bakterie oraz pasożyty znalazły się w układzie pokarmowym pacjentów wskutek spożycia nabiału, które pochodziło z gospodarstwa mlecznego.

- reklama -

MOTTY. WIĘKSZA SZANSA NA KREDYT

Wysyłamy Twój wniosek kredytowy do 20 banków, które następnie konkurują ze sobą, aby zaoferować Ci najlepszą ofertę pożyczki. Pozwól nam wykonać całą pracę! Zaoszczędź czas i pieniądze. Zawnioskuj o kredyt gotówkowy lub refinansowy u nas.
Ile chcesz pożyczyć?
,-
Wybierz okres spłaty
lat
Wyślij wniosek
Låner du 100 000 kr over 5 år, koster det 37 120 kroner hvis den effektive renten er 14,15 %.
Det vil si at det totale lånebeløpet
for disse 5 årene er 137 120 kroner. Hvilken rente du får, gjenstår å se. Nominell rente varierer fra 6 % til 23 %.

Po co pasteryzować?

Proces pasteryzacji, cechujący się cieplną obróbką mleka w temperaturze mniejszej niż 100°C, pozwala na zabicie wszelkich bakterii, wirusów oraz pasożytów, które mogą pojawić się w surowym nabiale.

Sprzedaż niepasteryzowanego mleka jest obecnie w Norwegii nielegalna. Dopiero nabiał obrobiony termicznie może zostać sprzedany i przeznaczony do spożycia. Władze motywują swoją decyzję dbałością o zdrowie mieszkańców krainy fiordów.

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie rekomenduje picia surowego mleka. Ostrzeżenie przed możliwymi skutkami ubocznymi jest szczególne istotne w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz osób z osłabionym układem immunologicznym. Konsekwencje spożycia niepasteryzowanego mleka mogą okazać się dla zdrowia członków wyżej wspomnianych grup naprawdę niebezpieczne.

- reklama -
- Polecamy -