Gdy 50 lat temu norweskie hodowle łososia zaczynały dopiero raczkować, nikt nie spodziewał się, że odniosą tak ogromny sukces. Obecnie nastał decydujący dla branży moment. Jakie decyzje mogą zostać podjęte w najbliższym czasie i co będą one oznaczać? Przed jakimi wyzwaniami stoi branża?
Koronawirus pokrzyżował ambitne plany
Według najnowszych raportów sytuacja związana z pandemią prawdopodobnie uniemożliwi osiągnięcie zaplanowanego na 2050 rok pułapu produkcji łososia i pstrąga, który wedle szacunków miał wynieść 5 milionów ton.
Najbardziej prawdopodobnym wynikiem może się okazać 3,7 miliona ton, natomiast najgorszym – 1,8 miliona ton.
Odd Emil Ingebrigsten, czyli obecny minister rybołówstwa, ma zamiar wcielić w życie nową strategię, która obejmie wzmożony nacisk na zwiększenie ilości lądowych hodowli oraz zrównoważony rozwój.
Nowa ziemia obiecana
Jedną ze składowych strategii jest zwiększenie ilości lądowych hodowli. Badacze są zdania, że w najbliższej dekadzie może dojść do gwałtownego wzrostu zainteresowania akwakulturą lądową. Jeżeli nie wiadomo, o co chodzi… Chodzi o pieniądze.
MOTTY. WIĘKSZA SZANSA NA KREDYT
Jak twierdzi Marte Vassbotten z PwC – „Uzyskanie licencji morskich w Norwegii jest zarówno trudne, jak i bardzo kosztowne. Powinno się spojrzeć na inne opcje […]. Dlatego wielu szuka szczęścia na lądzie, na którym nowe licencje nic nie kosztują”.
Ponadto większość przedstawicieli branży rybnej w ankiecie przeprowadzonej przez PwC oznajmiła, że planuje przeznaczyć duże środki na innowacje technologiczne. Pozwoliłoby to znacznie zwiększyć rentowność ich hodowli.
Respondenci przyznali także, że zwiększenie popytu na ryby i owoce morza można uzyskać także poprzez dbanie o zrównoważony rozwój. W tym celu przedstawiciele branży będą w dalszym ciągu ograniczać wpływ, jaki hodowle wywierają na środowisko. Zarówno klienci, jak i norweski rząd w stanowczy sposób naciskają na firmy, aby wybierały bardziej zrównoważoną ścieżkę.
Więcej informacji na temat hodowli łososia i powiązanych z nią kwestii środowiskowych oraz zdrowotnych znajdziecie Państwo w naszym artykule – „Norweskie łososie hodowlane pod lupą naukowców. Czy faktycznie są zdrowe?”.