-9.8 C
Oslo
środa, 21 lutego, 2024
motty_kredyty norweskie

Tradycje świąteczne w Norwegii

W każdym kraju ważne są nieco inne tradycje świąteczne. W Norwegii znajdziesz wiele ciekawych zwyczajów, bez których Norwedzy nie wyobrażają sobie świętowania, ucztowania i przygotowywania się do świąt Bożego Narodzenia. Przekonaj się, jakie tradycje świąteczne w Norwegii cieszą się największą popularnością.

Jakie są tradycje świąteczne w Norwegii?

Zapalanie świec adwentowych

W Norwegii początek adwentu jest witany ze sporym rozmachem. Właśnie wtedy rodziny dekorują swoje domy świecami adwentowymi, które są zapalane każdego dnia. Ich liczba zmienia się w zależności od tygodnia adwentu.

Bardzo często świece są ustawiane na parapecie, a wieńce adwentowe najczęściej są samodzielnie robione. W Norwegii rozpoczęcie adwentu to też znak, że pora przystroić dom i zapalić lampki – zarówno wewnątrz domu, jak i na zewnątrz. Tak naprawdę nie jest to jedynie tradycja, ale również sposób na poradzenie sobie z krótkim dniem, a w niektórych regionach z nocą polarną. Lampki i świece adwentowe ustawione w oknach mają nieco rozświetlić okolicę i dodać mieszkańcom optymizmu.

Julebord, czyli świąteczne przyjęcia

Kolejną ważną świąteczną tradycją w Norwegii jest julebord – tak nazywane są przyjęcia firmowe, szkolne i rodzinne. To wyczekiwany moment, ponieważ stanowi świetną okazję do spotkania ze znajomymi, a także spróbowania tradycyjnych potraw świątecznych. Podczas przyjęć nie może zabraknąć suszonej, solonej jagnięciny, a także ryb i wędlin. Zazwyczaj jedzenie jest podawane w formie bufetu.

Podczas bardziej uroczystych julebord organizowane są występy muzyczne, tańce i zabawy. Dzięki temu przyjęcie świąteczne pozwala w pełni cieszyć się atmosferą nadchodzących świąt w towarzystwie przyjaciół i współpracowników.

Juletre, czyli ubieranie świątecznego drzewka

Podobnie, jak w wielu innych krajach, tak również w Norwegii istnieje zwyczaj ubierania świątecznego drzewka. Zazwyczaj w kraju fiordów wybierane są naturalne drzewka, które zostają przystrojone bombkami, girlandami i lampkami.

Na szczycie drzewka nie może zabraknąć gwiazdy betlejemskiej. To symboliczne przedstawienie gwiazdy, która według tradycji wskazywała drogę do miejsca narodzin Jezusa Chrystusa.

Lillejulaften, czyli Mała Wigilia

Tradycyjnie 23. grudnia w Norwegii jest znany jako lillejulaften, czyli Mała Wigilia. To jeden z najważniejszych dni przedświątecznych, kiedy to Norwedzy zajmują się przygotowaniem do świąt. Niektórzy ubierają wtedy choinkę, gotują potrawy wigilijne i ustawiają w domu kolejne dekoracje. Wiele osób decyduje się właśnie podczas Małej Wigilii na zakup prezentów.

Heiligabend – noc Wigilijna w Norwegii

Tradycje świąteczne w Norwegii obejmują także Wigilię. Podobnie jak w Polsce noc wigilijna dla Norwegów jest bardzo ważna. Całe rodziny zbierają się przy wspólnym posiłku, który ma uroczysty charakter. Na stołach nie może wtedy zabraknąć tradycyjnych potraw, a szczególnie ryb np. łososia.

Noc Wigilijna nie ogranicza się jedynie do jedzenia, bo częścią świętowania jest też wspólne uczestnictwo w nabożeństwach kościelnych oraz wymiana prezentami.

Jakie są tradycyjne potrawy świąteczne znane w Norwegii?

Tradycje świąteczne w Norwegii obejmują także potrawy, które królują na stołach w okresie adwentu i świąt. Zarówno napoje, jak i jedzenie stanowią ważny przykład tradycji świątecznych w kraju fiordów. Sprawdź, bez jakich dań trudno sobie wyobrazić święta w Norwegii.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt to danie mięsne, które składa się z solonej i suszonej jagnięciny. Mięso jest gotowane na parze lub pieczone, a następnie podawane z ziemniakami, puree z groszku, a niekiedy również z sosem. Szczególnie na zachodzie Norwegii trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pinnekjøtt.

Lutefisk

Kolejną tradycyjną, świąteczną potrawą w Norwegii jest lutefisk. To popularne danie rybne, które gości na wielu stołach. Zazwyczaj do przygotowania tej potrawy wybierany jest dorsz, który jest najpierw suszony, a następnie zmiękczany w wodzie. Najczęściej lutefisk jest podawany z ziemniakami, grochem oraz sosem – śmietanowym lub musztardowym.

Riskrem

Riskrem to ryżowy deser, który w Norwegii jest utożsamiany z okresem świątecznym. Przeważnie podawany podczas wigilii, ale zdarza się także, że gospodarze serwują go w trakcie sylwestra. Z czego składa się riskrem? Z gotowanego ryżu, cukru, wanilii i bitej śmietany. Dzięki temu nabiera delikatnej i kremowej konsystencji. Jednak najważniejszy jest jeden składnik, który znajdują się w deserze. Tradycyjnie w riskrem Norwedzy ukrywają jeden migdał, a osoba, która go znajdzie w swojej porcji otrzymuje dodatkowy prezent. Tradycje świąteczne są chętnie kultywowane przez Norwegów. Poza tym są głęboko zakorzenione w historii i kulturze tego kraju. Norweskie tradycje są też bogate w symbolikę – mają budować rodzinną atmosferę, magię świąt i radować. Dlatego Norwedzy z chęcią zapalają świece, przygotowują tradycyjne potrawy czy też urządzają przyjęcia świąteczne. Wszystko to sprawia, że Boże Narodzenie w Norwegii jest wyjątkowe i naprawdę radosne.

- Polecamy -